Web Counter
Since January 2004




- ::: mE ::: -
| Irwandy aka ND |
| 27 |
| Kuala Lumpur |
| Working in Shah Alam |
| Photography, Blogging, Guitars |
| Music, Theatre, Movies, Cars |

| YM! : silverbullet_gt |


-------------------------------


ND's Latest News :-

- photography freak
- working in UMW, Shah Alam
- busy with working life lately


-------------------------------



Plain White Tee's - Hey There Delilah



-------------------------------

Siri Sampai Menutup Mata

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11

-------------------------------

Siri Mencari Sinar

Episod 1
Episod 2
Episod 3
Episod 4
Episod 5
Episod 6
Episod 7
Episod 8
Episod 9
Episod 10
Episod 11
Episod 12
Episod 13
Episod 14


-------------------------------

Entri Yang Terhangat Di Pasaran

Aku Bukan Memilih
Pakaian Ketat : 18SX
Menjalinkan Hubungan
Why Call?
Ada Apa Dengan Perempuan?
Duit Hantaran
Melayu Kita
Mamak!!!
For The Love or Money
Mencarut?
Hantu
Kisah Di Traffic Light


-------------------------------

:: Archieves ::

<< April 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed


Tuesday, April 26, 2005
Spending/Overspending

Spending your money for a good cause is good. But how about kalau over spend? Kadang-kadang, kita semua mesti pernah over spend budget yang telah ditetapkan. Sometimes, ada certain things yg tak perlu dibeli, kita beli gak. Yang patut dibeli plak tak beli. Pelik sungguh. Tapi tu la lumrah.

Macam aku, aku banyak spend untuk makanan sbb aku selalu makan kat luar. Kereta, minyak, tol, credit cards, entertainments, etc... Suppose aku simpan skit for savings & investments. Kekadang tu overspend gak. Ishhh...Nasib baik mmg dah allocate for investment skit.

Like last Sunday, before gi tgk teater Life Sdn Bhd 3 kat Actors Studio, Bangsar, aku gi KLCC dengan bertujuan untuk memotong rambut aku. Aku gi satu salon ni kat tingkat 4. Last time aku gi situ tahun 2001. Siap shampoo & urut kepala sekali. So, aku nak buat for the 2nd time kali ni. Tengok price, quite ok since aku gi salon pun once in a blue moon. Bila dia tanya style ape aku nak buat and bla bla bla, tetiba dia cakap kepala aku banyak sculp. Aku mmg tau, mak aku pun ckp camtu. Then dia suggest remove sculps tu before kepala aku makin botak lak nanti. Aku pun ok je. So, dia buat treatment utk remove sculps tu. Then dia potong rambut.

Bila dah siap, nak bayar...aku terkejut. Semua RM175. What the hell. RM55 for shampoo & cut. RM120 for sculp treatment. Nasib baik aku bawak duit lebih. Bayar je le. Aku ingatkan treatment tu murah je. Hampeh btol! Tapi aku rasa puas hati sebab kepala aku rasa sedap je. Tapi bila fikir about ter overspend, ishhh...rasa tak puas hati balik. Apa nak buat, dah lepas. Aku ckp dlm hati aku, spend utk rambut mengalahkan perempuan! Hahahah...ahh, what the hell, once in a blue moon je.

Bila fikir balik, ada banyak lagi aku spend utk menda2 yg tak sepatutnya aku beli. Contohnya masa kat London, I bought a leather jacket, 250 pounds, in ringgit Malaysia, it's RM1,500. Pakai utk tiga hari je sbb London tgh snow masa tu. Pastu balik Malaysia tak pakai dah. Hahahahah. Nasib baik adik aku pinjam bawak gi Jepun utk study. At least ade gak gunanya..:D

### - You control the money, not money controls you.

Posted at 10:25 am by irwandy
(3) Comments  

Monday, April 25, 2005
Perigi Cari Timba, Timba Cari Perigi

Sepertimana yg kita semua tau, perigi dengan timba boleh disamakan dengan perempuan dan lelaki. Di mana perempuan adalah perigi dan lelaki adalah timba. Perumpamaan ini digunakan dalam sesuatu perhubungan di antara lelaki dan perempuan sama ada dlm proses ataupun yg sudah terjalin. Kita semua tahu bahawa timba seharusnya mencari perigi. Macam mana perigi nak cari timba sebab perigi adalah statik. Perigi hanya duduk di satu tempat dan menunggu timba untuk mencedok air di dalam perigi.

Pada zaman sekarang, perumpamaan timba mencari perigi masih dikekalkan. Tetapi perigi mencari timba juga semakin banyak berlaku. Maksudnya, perempuan "make the first move". Bagi saya, ini bukanlah satu keadaan yang menghairankan. Malah saya lagi respect perempuan yg make the first move. Ia tidak salah. Ianya hanya melanggar tradisi perempuan di mana tradisi itu tidak sepatutnya wujud. Mungkin perempuan malu tapi sampai bila? Mungkin juga ego sebagai perempuan yang terlalu memikirkan tradisi bahawa lelaki seharusnya make the first move.

Saya tak bermaksud perkara ini tidak baik, tetapi dalam sesuatu keadaan, jikalau perigi hanya menunggu dan tidak berusaha untuk melakukan sesuatu, timba takkan datang. Perigi seharusnya berusaha. Tapi, kalau kita tetap menggunakan istilah perempuan seperti perigi, perigi itu statik dan tak boleh ke mana-mana, tak boleh bergerak. Macam mana nak usaha kan?

Oleh itu, saya lebih suka memanggil perumpamaan untuk perhubungan di antara lelaki dan perempuan ini sebagai INTERNET. Ianya membawa maksud perjalanan dua hala di mana ianya ada sending & receiving. Maksud saya di sini adalah, di dalam perhubungan apa pun, komunikasi dua hala adalah salah satu perkara yang paling penting. Sending & receiving ini bermaksud, dua-dua boleh bergerak. Dalam konteks perhubungan antara lelaki dan perempuan, ianya bermaksud, dua-dua boleh make the first move. Dua-dua boleh berusaha. Tak payah nak tunggu bulan jatuh ke riba. Secara tak langsung, ini akan meningkatkan komunikasi dua hala sesama pasangan yang akan atau sedang mahupun yang telah menjalinkan hubungan. ;)

Jadi, tidak kiralah sama ada lelaki ataupun perempuan, kalau dah suka tu, just cakap je. Buat komunikasi dua hala. Kalau tak berjaya juga, mungkin anda guna DIAL-UP connection. Cuba upgrade ke BROADBAND. Lagi laju dan efficient. Hehehe...

### - Aku guna BROADBAND. :p

Posted at 09:58 am by irwandy
(16) Comments  

Saturday, April 23, 2005
You dunno what you got till it's gone

You don't miss your water till the well runs dry
But I believe so strongly in you and I
Can somebody answer me the question why
You don't miss your water till the well runs dry

"You don't know what you got till it's gone...you don't miss your water till the well runs dry..."

So, what's this lyrics all about? Yeahhh, bila dah terhantuk, baru kita sedar. Kita takkan sedar kewujudan seseorang itu sehinggalah ketiadaan seseorang itu. Masa tu baru kita nak sedar. Masa tu baru kita nak carik dia. Well, itulah manusia.

### - Been there, done that... :)

Posted at 11:33 pm by irwandy
(3) Comments  

Friday, April 22, 2005
I just wanna...

...quit my job and doing Masters full time! I love this job but the pressure that surrounds me makes me feel sick and tired of it. It's not that I cannot handle the pressure. But it's the same thing over and over again everytime I wanna do my work. In fact, I only gained some little experience thingy. And my boss keeps on pushing me while the vendor never assists me at all. That vendor cakap dgn boss aku lain, dgn aku lain. This thing dah lama aku sabar sebenarnya. Tahan je. Some more, I'm doing one manshow work. Bagus jugak aku quit, kasi diorang gelabah. No wonder orang lama tu blah. Aku gak yg jadi mangsa. Cakap tentang agama Islam punya pandai. Tapi hati pekerja tak dijaga langsung. Ntah pape ntah!

Anyway, aku ingat nak pursue for MBA(Masters of Business Administration) kat memana kolej kat KL ni. Any recommended places from you guys? Preferably overseas university accreditation. But somehow, my parents urge me to enroll for Culinary Arts courses. Aiyakkk. They said I have the chef's mind and I can create new and ubah-ubah recipes by my own. Huh? Pelik. Tak pernah aku rasa camtu. Tapi kalau nak amik Culinary Arts ni, kena mula from diploma balik! Hish!...I dunno. Is it worth it or not. Teringat plak kat a guy ni kat UK. Dia ni IT graduate. Dia tak suka working life as an IT worker. Dia quit and amik culinary arts. Now dah jadi chef yang berjaya. Hmmm...that's one in a million la. But definitely, I wanna get out from IT field. InsyaAllah...

Sometimes, working for money tapi hati tak senang, susah gak. Have you ever feel like, nak gi kerja tapi rasa takut, rasa malas, rasa geram, rasa cam tak ikhlas bekerja? Rasa cam terpaksa. And if you have a choice, would you rather work on something that you like and enjoy or you would rather work for more money but u don't feel happy at all? I would prefer working that I like and enjoy coz I know, sooner or later, I'll create more money if I work for it very hard and at the same time, I enjoy! The thing is simple, do something you like, InsyaAllah, kalau ada rezeki tak ke mana.

I'm thinking of nak discuss dgn parents aku bila diorang balik dari US nanti. Mintak-mintak la diorang setuju. Diorang tengah enjoy gile kat Las Vegas tuh. Aku gak sengsorang kat sini. Tiap-tiap hari parents aku sms aku from there cerita memacam. Ishhh..jeles sungguh. Nasib baik aku dah gi sana 6 years ago. They'll be back on 1st May.

### - Come on ND!!!..Make up your mind!!!

Posted at 12:33 am by irwandy
(12) Comments  

Thursday, April 21, 2005
Film Review : SAHARA

  Semalam saya menonton filem SAHARA, lakonan Matthew McConaughey, Penelope Cruz & Steve Zahn kat GSC, Midvalley Megamall. Pada mulanya, saya ingat filem ni berkisarkan tentang gurun Sahara. Rupanya tentang bot besi yang merantau dari US dan tersekat di gurun Sahara.

Filem ini bermula dengan baik. Penelope Cruz aka Dr. Eva Rojas dan colleague nya menyiasat tentang wabak penyakit yang melanda di Lagos. Dan kemudian mereka mendapati ianya berpunca dari Mali. Kebetulan hero filem ini, Matthew McConaughey berada di Lagos juga untuk mencari harta karun di situ, mereka bertemu di situ dan bermulalah kisah pengembaraan mereka. Masing-masing mempunyai matlamat tersendiri dan akhirnya apa yang mereka ingin tahu itu ada hubung kait dgn apa yg mereka cari.

Filem ini lebih kurang macam filem National Treasure tetapi bagi saya, National Treasure lebih menarik. Filem Sahara ini ada kelebihannya tersendiri tetapi saya rasa, Penelope Cruz mencacatkan cerita ini. Saya pun taktau kenapa tapi itulah apa yang saya rasakan apabila melihat filem ini. Penelope Cruz seolah-olah menjadi satu watak tambahan yang tidak menyerlah walaupun dia adalah salah satu watak utama.

Walau apapun, jalan cerita ini amat menarik. Memang sesuai untuk ditonton oleh semua! It's a recommended movie! Malas nak beri ulasan yg lebih2. Korang pegi tengok sendiri. Tak rugi RM10. Worth every cents!

Rating - 4/5 stars

Posted at 03:12 pm by irwandy
(2) Comments  

Next Page]